Mam w domu takie cudo. I wygląda na to, że instalacja zassała coś, co ją przytkało. No i nie mam pomysłu, jak skłonić instalację do zwrócenia tego, co zassała. Ma ktoś jakieś pomysły?
@agga - mam sprężynę - ma z 5 metrów, a przewody odkurzacza chyba ze 20, bo zbiornik mam w garażu :-( @MamaMika - ale technicznie, jak tą wodą działać? I czy odkurzaczowi nie zaszkodzi? Wiem, że są takie, którymi można wodę zbierać ale czy wszystkie są takie?
@MagdaCh - ten trop zbadałam w pierwszej kolejności - zbiornik pusty (już), a odkurzacz nadal słabo żre :-( Rura (ta ruchoma) też jest drożna. Znaczy się, na mój rozum, coś musi siedzieć w tej stałej instalacji. I dlatego się głowię, jak to wydobyć...
@ela99 - a wyjaśnisz dokładniej? Bo ja niekumata jestem. Działa mi ten odkurzacz od dwóch czy trzech dni (znajomy elektryk, wielki czarodziej (niech jego wielbłądy dają zawsze najlepszą wełnę!), naprawił, choć właściciele twierdzili, że jest zepsuty na śmierć i nic się nie da z nim zrobić).
Zobacz czy rura nie pękła. strasznie tandetne produkują. kupuje się w sklepie budowlanym taką srebrną taśmę do rur i zakleja - wówczas moc wraca 9o ile to nie zatkanie).
u nas zadziałała spreężyna, ale my przezornie zrobiliśmy 3 m odległości między gniazdkami i jeszcze ze 3 do jednostki centralnej. Pomysł z odkurzaczem też jest niezły...
@agga - a to on ma taki przycisk? Będę szukać... @Bridget - już pisałam - u mnie bardzo długa instalacja, bo jednostka centralna w garażu, a garaż w osobnym budynku.
no i jak Ci się udało , Katarzyno? Pytam, bo zastanawiam się nad odkurzaczem centralnym. No i nie wiem, czy rzeczywiście zrobić 3 metry między gniazdkami , jak Winda_do_Nieba... No i na jaki się zdecydować. Mamy ofertę z firmy drainvac. Nie wiem, czy to dobry sprzęt? (kanadyjski chyba)... Na co zwrócić uwagę... I czy w ogóle warto...
generalnie warto mamy odkurzacz BEAM między gniazdami mamy z 5 metrów
warto nie kupować najtańszych gniazd - potrafią się niedomykać i "pierdzieć" - jak to mój mąż nazywa (czyli wydawać bardzo donośny odgłos słyszalny w całym domu - i trzeba latać po domu i sprawdzać, które cholerstwo się nie domknęło porządnie)
nie używać do sprzątania pobudowlanego czy poremontowego
zatkany mieliśmy już ze 2-3 razy - fachowców wzywaliśmy jeden raz - potem radziliśmy sobie już sami
Z tydzień temu nam się zatkał... wessało coś, a potem na dokładkę, już przy zmniejszonej sile ssania wessało jeszcze skarpetę najmłodszej. Miałyśmy z nastolatką godzinną integrację - ona wlazła pod schody (musiała sforsować górą zamrażarkę), przy okazji wyczyściłyśmy pojemnik (rzadko tam ktoś włazi), potem pokręciłyśmy spiralą a to z jednej strony, a to z drugiej, no i różne takie... wesoło było, udało się odetkać, ale najfajniejsza była i tak atmosfera Był czas, że chcieliśmy sprzedać dom i kupić dwupoziomowy apartament w kilkurodzinnym budynku. Pierwsze co kombinowałam, to gdzie tam ulokować i jak poprowadzić instalację centralnego odkurzacza. Nie wyobrażam sobie ciągać zwykłego po schodach, a sama rura, choćby i 5 m - to pan Pikuś
Podepnę się z pytaniem... Czy odkurzacz centralny instaluje się jedynie na etapie budowy? Czy da się go zamontować również w starszym domu? Czy wymagane są jakieś specjalne ściany?
Da się w starszym domu - ale nie wiem, czy warto - duży nakład pracy (może przy jakim większym remoncie) - rury idą w ścianach. Jednostka centralna gdzieś na dole, z wydmuchem na zewnątrz.
No i dziury w stropach (jeżeli dom jest podpiwniczony). A to chyba jeszcze gorsze niż w ścianach. Ja jestem na etapie budowy - jest z tym trochę bałaganu. Ale jeżeli w korytarzu jest np. garderoba, można rury w niej schować.
Komentarz
Tylko jak później osuszyć?
@MamaMika - ale technicznie, jak tą wodą działać? I czy odkurzaczowi nie zaszkodzi? Wiem, że są takie, którymi można wodę zbierać ale czy wszystkie są takie?
a może pająki zaplątały pajęczynę w środku?
@Bridget - już pisałam - u mnie bardzo długa instalacja, bo jednostka centralna w garażu, a garaż w osobnym budynku.
Pytam, bo zastanawiam się nad odkurzaczem centralnym.
No i nie wiem, czy rzeczywiście zrobić 3 metry między gniazdkami , jak Winda_do_Nieba...
No i na jaki się zdecydować. Mamy ofertę z firmy drainvac. Nie wiem, czy to dobry sprzęt? (kanadyjski chyba)...
Na co zwrócić uwagę...
I czy w ogóle warto...
generalnie warto
mamy odkurzacz BEAM
między gniazdami mamy z 5 metrów
warto nie kupować najtańszych gniazd - potrafią się niedomykać i "pierdzieć" - jak to mój mąż nazywa (czyli wydawać bardzo donośny odgłos słyszalny w całym domu - i trzeba latać po domu i sprawdzać, które cholerstwo się nie domknęło porządnie)
nie używać do sprzątania pobudowlanego czy poremontowego
zatkany mieliśmy już ze 2-3 razy - fachowców wzywaliśmy jeden raz - potem radziliśmy sobie już sami
Był czas, że chcieliśmy sprzedać dom i kupić dwupoziomowy apartament w kilkurodzinnym budynku. Pierwsze co kombinowałam, to gdzie tam ulokować i jak poprowadzić instalację centralnego odkurzacza. Nie wyobrażam sobie ciągać zwykłego po schodach, a sama rura, choćby i 5 m - to pan Pikuś
Czy odkurzacz centralny instaluje się jedynie na etapie budowy?
Czy da się go zamontować również w starszym domu? Czy wymagane są jakieś specjalne ściany?
Właśnie o te rury w ścianach mi chodziło.